Greenborders.eu

Greenborders.eu, Magyarország és Szlovákia első határon átnyúló környezetvédelmi adatbázisa

Egyesületünk mindennapi munkája során szembesült azzal a problémával, hogy nincs olyan nyilvános környezetvédelmi adatbázis, mely interaktív formában mutatná be Magyarország és szomszédainak védett természeti kincseit, segítve ezzel a diákok, oktatóik, ökoturisták, helyi vállalkozók és szakmai szervezetek információhoz jutását és munkáját.

Ebből a felismerésből kiindulva kezdtük el fejleszteni a www.greenborders.eu honlapot, mely a magyar-szlovák határterület (B.A.Z. és Kassa Megye) védett fajait és területeit mutatja be, szöveges leírás, fotók és térképi adatok együttes megjelenítésével, ami segítségével lehetővé válik öko-túrák szervezése, a régió természeti környezetének megismerése, a lehetséges természetvédelmi és gazdasági kapcsolódási pontok felfedezése és legfőképpen a két szomszédos ország környezeti szempontból fontos területeinek megismerése.

A projekt keretében elkészült környezetvédelmi adatbázis 120-120 db védett magyarországi és szlovákiai védett fajt mutat be egy rövid szöveges leírással, fotókkal és az élőhelyeik térképi megjelenítésének segítségével. Mivel a védett fajok többségének élőhelye is védett, a honlapon megtalálható 102 magyarországi és 73 szlovákiai védett, illetve Natura 2000 minősítésű területének leírása, szintén fotókal és térképi megjelenítéssel kiegészítve.

Az adatbázis a projekt keretében készült honlapon keresztül érhető el, a www.greenborders.eu webcímen. A Greenborders.eu honlap kétnyelvű (magyar és szlovák) kezelőfelülettel rendelkezik és a honlapon található szöveges leírások is mindkét nyelven elolvashatók.

Egyesületünk jelenleg a meglévő adatbázis további területekre való kiterjesztésén dolgozik.

A projekt a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-13. keretében, az Európai Unió és Magyar Állam finanszírozásában valósult meg.

www.husk-cbc.eu